Wat is wondroos?

Wat is wondroos?

Leestijd: 4 minuten

Wondroos

Wondroos, ook wel erysipelas, belroos of cellulitis (niet te verwarren met de sinaasappelhuid cellulite) genoemd, is een ontsteking van de huid en het vetweefsel eronder. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal strepto- of stafylococcen. De bacteriën kunnen makkelijk de huid binnendringen omdat er vaak sprake is van een beschadiging van de huid. De beschadiging kan een wondje zijn, zoals een schaafwond of een brandwond maar ook een schimmelinfectie. Om van wondroos af te komen wordt antibiotica gebruikt. Symptomen Wondroos komt meestal voor op de benen, armen of op het gezicht. Iemand met wondroos heeft meestal wondroos op één been, niet op beide. Littekens na een operatie zijn ook gevoelig voor wondroos. Bij wondroos ziet huid ziet er glanzend rood en dik uit, wordt pijnlijk en voelt warm aan.

De infectie bij wondroos zorgt ervoor dat de huid rood wordt. Er kunnen blaren ontstaan en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn. Iemand met wondroos voelt zich vaak ziek en kan koorts hebben. Wondroos wordt meestal voorafgegaan met vermoeidheid en het gevoel van ongemak. Wondroos komt vaak voor bij mensen met lymfoedeem. Hierbij kan wondroos ervoor zorgen dat het lymfoedeem verergerd wordt of dat er oedeem ontstaat bij iemand die geen oedeem heeft. Bij mensen met overgewicht kan wondroos tot ergere infecties leiden. Hierom kan afvallen helpen bij het verminderen van wondroos. De meest mensen krijgen maar één keer wondroos en daarna niet meer. Mensen met lymfoedeem hebben een grotere kans op het krijgen van wondroos. Dit komt doordat bij een klein wondje al bacteriën de huid binnen kunnen dringen. Ook bij mensen met overgewicht is de kans dat wondroos terugkomt groter.

Voorkomen van wondjes

Het is belangrijk om wondjes te voorkomen om zo te voorkomen dat bacteriën de huid kunnen binnendringen. Wondjes zijn te voorkomen door handschoenen te dragen en niet aan eventuele wondjes te krabben (zodat ze niet erger worden).  Daarnaast is de huidverzorging belangrijk. Probeer de droge huid goed in te vetten om scheuren te voorkomen en zorg voor goede hygiëne.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.    

wondroos

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (2 september 2019)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak