Wat is lymfe?

Het lymfestelsel

Leestijd: 5 min

Wat is lymfe? Wat doet lymfe? En waarom is het lymfestelsel zo belangrijk bij oedeem? Lees het allemaal in dit artikel!

Van de bloedvaten naar de weefsels

Onze bloedvaten hebben een belangrijke rol in ons lichaam. Ze zorgen er onder andere voor dat voedingsstoffen en zuurstof naar de weefsels gebracht wordt. Eenmaal bij de weefsels aangekomen wordt een deel van het bloed inclusief de voedingsstoffen uit de bloedvaten getransporteerd tussen de weefsels. Vanaf nu heet het bloed weefselvloeistof. De weefsels halen de bruikbare voedingstoffen en zuurstof uit het weefselvloeistof en nu moet het overige weefselvloeistof weer afgevoerd worden. Dit afvoeren gebeurt door het lymfestelsel. Als dit afvoeren niet gebeurt dan gaan de weefsels opzwellen.

lymfe

Van de weefsels naar het lymfestelsel

Het lymfestelsel bestaat uit dunne vaatjes verspreid als een netwerk door het lichaam heen gekoppeld aan lymfeklieren. Wanneer weefselvloeistof opgenomen is door het lymfestelsel heet de vloeistof lymfe. Lymfe bestaat voornamelijk uit water, eiwitten, afvalstoffen en ziekteverwekkers. Lymfe stroomt door de vaatjes langs de lymfeklieren richting het hart waar lymfe weer samenkomt in de bloedvaten. De lymfeklieren controleren de lymfe op ziekteverwekkers en afvalstoffen met behulp van witte bloedcellen.

Wat doen lymfeklieren?

Vaak als je verkouden bent krijg je opgezette lymfeklieren in je nek. Dit is een teken dat de lymfeklieren erg had aan het werk zijn. Dit komt doordat er veel witte bloedcellen aanwezig zijn in de lymfeklieren. Deze witte bloedcellen, gemaakt in het beenmerg en de milt, zorgen ervoor dat ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt worden. Ook worden in de lymfeklieren afvalstoffen uit de lymfe gefilterd.

Het lymfestelsel heeft geen ‘pomp’

Aangezien het lymfestelsel niet direct verbonden zit aan het hart heeft het lymfestelsel geen ‘pomp’. Dit betekent dat het lymfestelsel afhankelijk is van beweging en ademhaling om de lymfe in de goede richting te laten stromen. Wel heeft het lymfestelsel kleppen die ervoor zorgen dat de lymfe niet in de verkeerde richting stroomt. Bij beweging trekt spierweefsel samen wat ervoor zorgt dat de lymfe verder vervoerd wordt. Bewegen is dus bevorderend voor een doorstroming van de lymfe.

Oedeem

Hoe ontstaat oedeem?

Zoals al eerder benoemd zorgt het lymfestelsel ervoor dat overtollig weefselvloeistof afgevoerd wordt. Toch kan het voorkomen dat dit proces niet goed werkt. Zo kunnen er problemen zijn met de lymfevaten waardoor de weefselvloeistof niet (goed) afgevoerd wordt. Als dit zo is zie je vaak zwellingen in de ledematen; armen of benen.

Bij Oedeem en Fysiotherapie Jansen kan je terecht voor oedeemtherapie. Oedeemtherapie bestaat ui een combinatie van behandelingen. Deze behandelingen kunnen zijn;

  • Manuele lymfedrainage
  • Lymfapress
  • Compressietherapie
  • Oefentherapie en ademhalingsoefeningen
  • Behandeling van littekens
  • Lymfetaping
  • Deep oscillation
  • Endermologie LPG
  • Fascietechnieken en tissue release technieken
  • Adviezen en leefregels

 

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

 

Lymfe

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (7 november 2022)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wat is mijn aanbevolen eiwitinname?

Bronnen van eiwitten zijn: brood, granen, peulvruchten, tofu, tempé, noten, vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, eieren

Lees verder
Wat is lymfe?

Wat is lymfe? Wat doet lymfe? En waarom is het lymfestelsel zo belangrijk bij oedeem? Lees het allemaal in dit…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak