Invloed van mindfulness op diabetes type 1 en 2
Leestijd: 6 minutenWat is diabetes type 2?
De alvleesklier maakt insuline aan. Insuline er op zijn beurt weer voor dat glucose uit het bloed opgenomen wordt. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam minder goed op insuline, dit heet insulineresistentie. Het gevolg van insulineresistentie is dat er veel glucose in het bloed blijft en de bloedglucosewaarden stijgen. Vaak is diabetes type 2 het gevolg van een ongezonde leefstijl en sommige mensen komen van symptomen van diabetes type 2 af door grondige aanpassingen in hun leefstijl.
Als je diabetes type 2 hebt, moet je je de hele dag bezig houden om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, wat stress kan opleveren. Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak last van stressvolle, depressieve of angstige gevoelens. Het is hierdoor erg lastig om de gezonde leefwijze vol te houden. Mindfulness kan helpen deze vervelende gevoelens te verlagen en zo bij te dragen aan de vermindering van de symptomen van diabetes type 2. Naast diabetes type 2 is er ook diabetes type 1.
Wat is diabetes type 1?
Zoals hierboven al uitgelegd staat maakt de alvleesklier insuline aan. Bij diabetes type 1 vernietigt het eigen afweersysteem de cellen van de alvleesklier. Hierdoor blijft het glucosegehalte in het bloed heel erg hoog. Bij diabetes type 1 moet er insuline ingespoten worden om het glucosegehalte weer op peil te krijgen. De oorzaak van diabetes type 1 is nog onduidelijk. Vaak spelen genen, voeding, virussen en het milieu een rol. Ook bij diabetes type 1 moet je constant rekening houden met het feit dat je diabetes hebt. Dit kan stress opleveren en mindfulness kan hiervoor gunstig zijn.
Wat is mindfulness?
Mindfulness is een soort aandachtsoefening. De letterlijke vertaling van mindfulness is opmerkzaamheid of aandachtigheid. Mindfulness betekent leven met de volle aandacht. Je gaat je met mindfulness richten op het heden en je houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent. Mindfulness werkt stress verlagend en heeft verschillende positieve effecten zoals:
- Vermindering van het piekeren;
- Zorgt voor minder stress;
- Verbetert het werkgeheugen;
- Toename van focus en concentratie;
- Verbetert de cognitieve flexibiliteit;
- Vermindert de emotionele reacties;
- Verbetert de empathie.
Mindfulness houdt zeker niet in dat je alleen maar langdurige meditaties moet uitvoeren. Mindfulness kan uitgevoerd worden bij allerlei dagelijkse taken of momenten, zoals bij een wandeling of mindfulness eten.
Mindfulness en diabetes
Mensen met diabetes hebben een twee keer hoger risico op een depressie. De behandeling van depressieve gevoelens met medicatie werkt niet altijd. Daarnaast zijn er ook vaak veel bijwerkingen en is medicatie dus niet altijd de beste oplossing. Een andere oplossing is groepstherapie gebaseerd op mindfulness. Dit heeft positieve effecten waarbij de angstige en depressieve gevoelens minder worden. Door mindfulness kan je je bewust worden voordat je daadwerkelijk reageert. Neem bijvoorbeeld een hypo. Een hypo is een te laag bloedsuikerspiegel waardoor je alleen maar wilt eten. Als je niet mindful reageert, kan je vanuit stress veel gaan eten.
Door mindful te reageren kan je je beter bewust worden van de situatie en minder impulsief gaan eten tijdens een hypo. Je maakt jezelf bewust van patronen die wel goed voor je zijn en patronen die niet goed voor je zijn. Door bewustere keuzes te maken kan je diabetes beter onder controle krijgen. Bij mindfulness leer je om met aandacht voor jezelf te zorgen en met jezelf om te gaan. Mindfulness zorgt er op langere termijn ook voor dat je beter met diabetes om kan gaan en hierdoor draagt mindfulness bij aan de verbetering van de gezondheid.
Meer informatie?
Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.