Is zitten ongezond?
Leestijd: 5 minutenWaarom is langdurig zitten schadelijk?
Langdurig zitten heeft zijn nadelen. Je rug wordt er stijf van, je kan last krijgen van je billen en je knieën kunnen pijn gaan doen. Volgens de TNO (2015) zitten Nederlandse werknemers gemiddeld 8,3 uur op een weekenddag en 10,3 uur op een doordeweekse dag. In heel Europa zitten Nederlanders het meest. 1 op de 7 Nederlandser loop nooit meer dan 10 minuten per dag (TNO, 2016). Als je zit verbuigt de wervelkolom en is de ruimte voor de longen beperkt. Hierdoor kan je minder zuurstof opnemen en wordt de zuurstof minder goed door het lichaam gepompt. Dit zorgt voor een verminderde concentratie. Volgens de TNO (2015) vergroot langdurig zitten de kans op verschillende ziektes. Ziektes die hieronder vallen zijn onder andere diabetes type 2, depressie, obesitas, kanker en rugklachten. De kans op diabetes wordt 2 keer zo groot bij langdurig stilzitten en de kans op hart- en vaatziekten wordt 2,5 keer zo groot.
Wat kunnen we hier aan doen?
Het beste is om elk half uur minstens twee minuten te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door zitten en staan af te wisselen. Je hoeft je dus niet in het zweet te werken om de negatieve effecten van zitten tegen te gaan. Voor mensen met zittend bureauwerk zijn zit-statafels of dynamische werkplekken zoals bureaufietsen een goede oplossing.
Een stappenteller kan ook een handige manier zijn om de activiteit te meten. Je zou hiermee kunnen bijhouden hoeveel stappen je zet op een dag. Neem hiernaast eens vaker de fiets naar het werk in plaats van de auto. Als je dan toch besluit om met de auto te gaan kan je de auto wat verder van je werk afzetten zodat je nog wat extra stappen zet. Hiernaast kan je vaker de trap nemen in plaats van de lift of de roltrap.