Is zitten ongezond?

Is zitten ongezond?

Leestijd: 5 minuten

Waarom is langdurig zitten schadelijk?

Langdurig zitten heeft zijn nadelen. Je rug wordt er stijf van, je kan last krijgen van je billen en je knieën kunnen pijn gaan doen. Volgens de TNO (2015) zitten Nederlandse werknemers gemiddeld 8,3 uur op een weekenddag en 10,3 uur op een doordeweekse dag. In heel Europa zitten Nederlanders het meest. 1 op de 7 Nederlandser loop nooit meer dan 10 minuten per dag (TNO, 2016). Als je zit verbuigt de wervelkolom en is de ruimte voor de longen beperkt. Hierdoor kan je minder zuurstof opnemen en wordt de zuurstof minder goed door het lichaam gepompt. Dit zorgt voor een verminderde concentratie. Volgens de TNO (2015) vergroot langdurig zitten de kans op verschillende ziektes. Ziektes die hieronder vallen zijn onder andere diabetes type 2, depressie, obesitas, kanker en rugklachten. De kans op diabetes wordt 2 keer zo groot bij langdurig stilzitten en de kans op hart- en vaatziekten wordt 2,5 keer zo groot.

Wat kunnen we hier aan doen?

Het beste is om elk half uur minstens twee minuten te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door zitten en staan af te wisselen. Je hoeft je dus niet in het zweet te werken om de negatieve effecten van zitten tegen te gaan. Voor mensen met zittend bureauwerk zijn zit-statafels of dynamische werkplekken zoals bureaufietsen een goede oplossing.

is zitten ongezond Een stappenteller kan ook een handige manier zijn om de activiteit te meten. Je zou hiermee kunnen bijhouden hoeveel stappen je zet op een dag. Neem hiernaast eens vaker de fiets naar het werk in plaats van de auto. Als je dan toch besluit om met de auto te gaan kan je de auto wat verder van je werk afzetten zodat je nog wat extra stappen zet. Hiernaast kan je vaker de trap nemen in plaats van de lift of de roltrap.

Hoeveel zou ik moeten bewegen?

Volgens de bewegingsdriehoek van Gezond Leven (z.d.) zouden we elk half uur even moeten gaan bewegen. Dit zorgt ervoor dat we lang stilzitten vermijden. Elke stap telt hierbij. Hiernaast zou je elke dag licht intensief moeten bewegen, zoals wandelen of licht huishoudelijk werk verrichten. Licht intensief bewegen is als je ademhaling niet omhoog gaat en de hartslag normaal blijft. Ook bijvoorbeeld koken valt hieronder. 

Je zou ook dagelijks matig intensief moeten bewegen, zoals fietsen of stevig wandelen. Bij matig intensief bewegen ga je sneller ademhalen en gaat de hartslag omhoog. Je bent niet buiten adem en kan nog gewoon praten. Ook bijvoorbeeld ramen wassen valt hieronder. Als laatste zou je minstens een keer in de week intensief moeten bewegen, zoals joggen of fitnessen. Bij intensief bewegen begin je te zweten en wordt praten lastiger (Gezond Leven, z.d.).

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Bronnen:

Gezond Leven. (z.d.). Bewegingsdriehoek. Geraadpleegd van https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/bewegingsdriehoek TNO. (2016). Factsheet langdurig zitten op het werk. Geraadpleegd van https://www.monitorarbeid.tno.nl/dynamics/modules/SPUB0102/view.php?pub_Id=100433&att_Id=4911

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (20 juli 2020)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak