Het effect van duursporten op het immuunsysteem
Voor duursporters is het erg belangrijk om het immuunsysteem gezond te houden om infecties en ziektes te vermijden. Toch heeft het sporten en trainen zelf een effect op het immuunsysteem. Sporten en het effect op het immuunsysteem wordt steeds populairder onder topatleten. Maar wat is dan het effect van (duur)sporten op het immuunsysteem?
Fysiologische stress
Duursporters moeten hard trainen om de conditie hoog te houden. Echter zorgt een zware inspanning voor fysiologische stress. Deze reactie van het lichaam beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld warmte. Fysiologische stress zorgt voor kleine aanpassingen in het immuunsysteem en in de afweer van ziekteverwekkers. Volgens Nieman (2008) is de activiteit van verschillende immuuncellen verlaagd voor ten minste enkele uren tijdens het herstel van een zware inspanning. Het is goed om te vermelden dat, in tegenstelling tot een zware inspanning, een gematigde inspanning juist positief kan werken op het immuunsysteem (Nieman, 2008).
“open window” periode
De periode waarin het immuunsysteem is veranderd wordt de “open window” periode genoemd. In deze periode is het immuunsysteem verlaagd onder het ‘normale’ level. Deze “open window” periode kan tussen de 3 en 72 uur aanhouden. In deze periode is het voor virussen en bacteria makkelijker om het lichaam binnen te dringen en is de kans op infecties groter. Er is echter nog onduidelijkheid of deze “open window” theorie compleet aanvaard kan worden (Nieman, 1999).