Diabetes type 2

Diabetes type 2

Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Er zijn twee soorten diabetes. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan en bij diabetes type 2 is het lichaam niet meer gevoelig voor insuline. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de cellen in het lichaam suiker uit je bloed halen en suiker opslaan in de vorm van glycogeen. Insuline wordt door de alvleesklier uitgescheiden als je suiker binnen krijgt.

Normaal gesproken daalt het suikergehalte in het bloed na het innemen van suiker door de aanwezigheid van insuline. Bij mensen met diabetes type 2 reageren de cellen die het suiker kunnen omzetten niet meer op insuline en daalt het suikergehalte in het bloed niet. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed en dit kan schadelijk zijn voor het lichaam. Mensen met diabetes hebben meer kans op hart- en vaatziekten.

Diabetes type 2 ontstaat meestal bij mensen ouder dan 40 jaar, vandaar dat het ook wel eens ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd wordt. Risicofactoren voor diabetes type 2 zijn overgewicht, ongezonde voeding, roken, weinig sporten en sommige medicijnen.

De klachten van diabetes type 2 kunnen zijn;

  • Een dorstgevoel
  • Vermoeidheid
  • Wondjes en ontstekingen van de huid
  • Pijn en tintelingen in de armen en benen
  • Verminderd gevoel in de voeten

Behandeling diabetes type 2

Een van de belangrijkste behandelingen van diabetes type 2 is een gezonde leefwijze. Gezond leven zorgt ervoor dat het bloedsuiker verlaagd wordt en dat het risico op hart- en vaatziekten verlaagd wordt. Gezond leven houdt in; goede voeding, niet roken en veel bewegen.  Beweeg minstens een half uur intensief per dag. Probeer zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen door water, thee en koffie zonder suiker te drinken. Daarnaast is het belangrijk om groente, fruit en volkoren producten te eten. Als laatste kunnen bepaalde medicijnen ook helpen bij diabetes type 2.

Een van de oorzaken van diabetes type 2 is overgewicht. Bij overgewicht is het belangrijk om te blijven bewegen. Bij Oedeem- en Fysiotherapie Jansen zijn de medewerkers gespecialiseerd om patiënten te begeleiden tijdens de oefentherapie.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Diabetes

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (15 mei 2019)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak