Het effect van dehydratatie op sportprestaties

Het effect van dehydratatie op sportprestaties

Een optimale hydratatie draagt bij aan de gezondheid en het prestatievermogen van sporters. Om een optimale hydratatie te behouden is het belangrijk om de vochtverliezen weer aan te vullen. Voor sporters is dit lastiger aangezien sporters meer vocht verliezen door het extra zweten tijdens het sporten. Dehydratatie kan nadelige gevolgen hebben voor de prestaties van sporters (“Nutrition and Athletic Performance,” 2016). 

Dehydratatie

Dehydratatie is het proces waarin het lichaam vocht verliest en daardoor te weinig vocht bevat. Dehydratatie is gedefinieerd als een verlies van vocht dat meer is dan 2% van het lichaamsgewicht. De kans op dehydratatie is hoger bij hoge buitentemperaturen (“Nutrition and Athletic Performance,” 2016).

Tijdens het sporten zorgen de spiercontracties voor de generatie van warmte. Zweten is een reactie van het lichaam om warmte kwijt te kunnen raken. Als het lichaam vocht verliest, door bijvoorbeeld zweten, dan is er een verlaagd bloedvolume in het lichaam. Dehydratatie kan zorgen voor een verlaagd hartminuutvolume, een verlaagde zweet productie en een verlaagde bloedstroom door de spieren en de huid  (“Nutrition and Athletic Performance,” 2016).

Bij een verlaagde zweet productie is het lastiger voor het lichaam om warmte kwijt te raken en dit kan uiteindelijk leiden tot een zonnestreek. Bij een verlaagd hartminuutvolume en een verlaagde bloedstoom wordt er minder bloed door het lichaam gepompt en moet het hart harder werken om dezelfde hoeveelheid bloed naar de spieren te krijgen. De hartslag stijgt, en het wordt voor de sporter zwaarder en moeilijker om de oefening vol te houden. Al deze genoemde effecten van dehydratatie kunnen het prestatievermogen van een sporter beïnvloeden (“Nutrition and Athletic Performance,” 2016). 

Dehydratatie

Kortom, dehydratatie kan erg gevaarlijk zijn en beïnvloedt de prestaties van een sporter. Het is erg belangrijk om gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na het sporten. 

Dehydratatie voorkomen

Hoe voorkom ik dehydratatie?

Voor het sporten

Om dehydratatie te voorkomen is het belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen als sporter. Voor het sporten kan een atleet ervoor zorgen dat hij in de gehydrateerde staat is. Als een sporter begint in een licht gedehydrateerde staat, dan is het tijdens het sporten makkelijker om gedehydrateerd te raken. Om in de gehydrateerde staat te beginnen met sporten moet de sporter voldoende (maar niet te veel) vocht binnen krijgen. Natrium in een (sport)drankje kan helpen om meer vocht op te nemen en daardoor minder snel gedehydrateerd te raken  (“Nutrition and Athletic Performance,” 2016). 

Tijdens het sporten

Tijdens het sporten is het belangrijk dat de sporter de vochtverliezen weer aanvult. In sommige sporten (zoals sprinten) is het niet mogelijk om tijdens het sporten te drinken. In deze sporten is het belangrijk om te focussen op vochtverliezen aanvullen na het sporten. Te veel drinken kan ook problemen veroorzaken, namelijk een te lage concentratie natrium in het bloed wat kan zorgen voor een watervergiftiging. Een watervergiftiging kan zorgen voor overgeven, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, flauwvallen en nog meer. Er moet dus een goede balans zijn tussen de vochtverliezen en de innames  (“Nutrition and Athletic Performance,” 2016). 

Na het sporten

Na het sporten is het belangrijk dat de sporter te vochtverliezen van tijdens het sporten weer aanvult. Het doel is om in de herstelperiode weer compleet gehydrateerd te raken. Het is aangeraden voor sporters om na het sporten 150% van het verloren vocht te vervangen om rekening te houden met de urine productie. Naast vocht wat er verloren gaat zit er in zweet ook mineralen. De meeste sportdrankjes bevatten naast water ook deze minalen om deze tekorten aan te kunnen vullen (“Nutrition and Athletic Performance,” 2016). 

Dehydratatie

Referenties

Nutrition and Athletic Performance. (2016). Medicine & Science in Sports & Exercise, 48(3). https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2016/03000/Nutrition_and_Athletic_Performance.25.aspx

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (25 mei 2021)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak