Welke ondersteuning is er bij het stoppen met roken?

Ondersteuning tijdens het stoppen van roken

Leestijd: 5 minuten

De Nederlandse Huisartsen Genootschap, InEen, Longfonds, Patiëntenfederatie Nederland en Thuisarts.nl hebben samen een keuzetabel samengesteld voor het stoppen met roken (Nederlandse Huisartsen Genootschap et al., 2018). In deze tabel staat beschreven welke ondersteuning bij het stoppen met roken het beste bij jou past. Vanuit deze tabel is hieronder een opsomming gemaakt.

Ondersteuning door de huisarts

Ondersteuning door de huisarts kan zijn door middel van gesprekken met adviezen van de huisarts. In principe is deze optie voor elke roker geschikt, maar met name voor beginnende rokers, rokers met klachten door roken of rokers met kinderen. De huisarts kan adviezen geven over het stoppen met roken en daarnaast kan de huisarts hulpmiddelen voorschrijven. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar derden. Zo kan je via de huisarts in contact komen met de praktijkondersteuner (POH). De praktijkondersteuner werkt als ondersteuning van de huisarts. Ook kan je in contact komen met een gespecialiseerde coach of kan je meedoen met groepstherapie.

Ondersteuning via internet of de mobiele telefoon

Ondersteuning via internet of de mobiele telefoon kan zijn door middel van een online cursus, een telefonische coach, tekstberichten of apps of games. Deze manier van ondersteuning is voor elk type roker geschikt. Bij telefonisch coachen krijg je begeleidingsgeprekken met een coach. Via de telefoon krijg je begeleiding bij het stoppen met roken. Online kan je meepraten op forums en kan je van andere mensen leren. Er zijn verschillende apps die je helpen bij het stoppen van roken. Zo is ‘Stoptober’ een app die je gedurende 28 dagen ondersteunt bij het stoppen met roken. In de app kan je bijhouden hoe lang je niet hebt gerookt, je kan de resultaten zien en je kan ook de resultaten delen. Zo zijn er nog veel meer apps die ondersteunen bij het stoppen van roken.

Intensieve begeleiding

Intensieve begeleiding kan zijn door middel van gesprekken met een getrainde coach of een praktijkondersteuner (POH). Deze manier van ondersteuning kan deels telefonisch en kan zowel in een groep als individueel. Deze optie is voor elke soort roker geschikt.

Nicotine-vervangende middelen

Nicotine-vervangende middelen kunnen ondersteunend zijn bij het stoppen met roken. Voorbeelden van nicotine-vervangende middelen zijn kauwgom, een pleister, een smelt- of zuigtablet, mondspray of een inhaler. Bij deze methode kan een POH helpen bij de keuze van het nicotine-vervangende middel of het gebruik ervan. Nicotinevervangers helpen bij het afbouwen van de rookverslaving. Hiernaast kunnen ze helpen bij het verminderen van de ontwenningsverschijnselen. Deze methode van ondersteuning is voor rokers vanaf 12 jaar. Hiernaast is voor veilig gebruik van de nicotine-vervangende middelen voor zwangeren overleg met de huisarts nodig. Een nadeel van nicotine-vervangende middelen kan zijn dat er wel milde bijwerkingen zijn zoals huidirritatie bij gebruik van pleisters of irritatie in de keel bij gebruik van een spray.

Medicijnen

Als laatste kunnen medicijnen ook ondersteunen bij het stoppen met roken. Bij het gebruik van medicijnen moeten er 1 tot 2 keer dagelijks tabletten geslikt worden. Het medicijngebruik is vaak 6 tot 12 weken lang. Deze methode is geschikt voor rokers vanaf 18 jaar die dagelijks 10 of meer sigaretten roken. Een nadeel van deze methode is dat er wel bijwerkingen zijn afhankelijk van het soort medicijn. Een voorbeeld is Varenicline. Varenicline is een medicijn dat ervoor zorgt dat het verlangen naar nicotine minder wordt. Bij dit medicijn stoppen 29 op de 100 rokers daadwerkelijk met roken, maar deze kans wordt hoger bij intensieve begeleiding. De bijwerkingen hiervan zijn misselijkheid, slapeloosheid en abnormale dromen.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Stoppen met roken

Bron

Nederlandse Huisartsen Genootschap, InEen, Longfonds, Patiëntenfederatie Nederland & Thuisarts.nl. (2018). Keuzetabel Stoppen met roken 2018. Geraadpleegd van https://www.thuisarts.nl/sites/default/files/Keuzetabel%20Stoppen%20met%20roken%202018.pdf

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (29 januari 2020)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak