Hoe ontstaat kanker?
Leestijd: 8 minutenWat is het verschil tussen een goedaardige en een kwaadaardige tumor?
Kanker is een ingewikkelde ziekte. Een goedaardige tumor heeft een gecontroleerde celgroei en er zit een soort capsule om de cellen heen. De cellen groeien langzaam en er is geen sprake van dode cellen. In het geval van een kwaadaardige tumor is er ongecontroleerde celgroei, er zit geen capsule om de cellen heen, de cellen groeien erg snel en in het midden van de tumor zitten vaak dode cellen.
Wat zijn risicofactoren voor kanker?
Door afwijkingen in het DNA kan kanker ontstaan. Verschillende risicofactoren voor kanker kunnen zijn;
- Chemicaliën
- DNA-virussen
- Straling
- Genetische factoren
- Bacteriën
Lang niet alle chemicaliën zijn kankerverwekkend. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kankerverwekkende en niet-kankerverwekkende stoffen. Ook is het zo dat je aan sommige stoffen blootgesteld kan worden zonder kanker te krijgen.
Hiervoor is een grens bepaald. Alle kankerverwekkende stoffen hebben een grens waarbij je nog ‘veilig’ blootgesteld kan worden aan deze stof. Deze grens kan heel hoog liggen, maar ook heel laag.
Wat is een mutatie?
Een mutatie is een verandering in het DNA, waarbij het genotype veranderd wordt. Het genotype is de verzameling van genetisch materiaal wat op het DNA vastgelegd staat. Het DNA heeft een bepaalde volgorde uitgedrukt in basen. Een letter (G, C, U, A) staat voor een base. Hieronder een voorbeeld;
Er zijn verschillende soorten mutaties. Het kan zijn dat er maar base veranderd wordt. Eentje kan eruit gehaald worden, een kan vervangen worden en er kan een toegevoegd worden. Het kan ook voorkomen dat er een heel deel veranderd wordt. Er kan een deel verwijderd, verdubbeld, omgedraaid, ingevoegd of vervangen worden.